Over RV de Waal

Roeivereniging De Waal roeit vanaf maart 2016 op de Spiegelwaal in Nijmegen.

De ontstaansgeschiedenis van RV de Waal

Tot voor kort was de roeisport in Nijmegen voorbehouden aan studenten. Al sinds 1947 is de Nijmeegse Studentenroeivereniging Phocas te vinden aan het Maas-Waalkanaal. In tegenstelling tot vrijwel alle andere studentensteden en vele niet-studentensteden kende Nijmegen nog geen algemene roeivereniging. Door de plannen rond de dijkteruglegging in Lent, waardoor een voorhet roeien geschikte nevengeul van de Waal ontstaat, was de tijd rijp voor het oprichten van een burger-roeivereniging.

Oprichting

RV De Waal werd op 27 juli 2006 opgericht door Cor Scheffers en Nico Rienks. Destijds nog onder de naam RV De Batavier, met als doel een roeivereniging op te zetten bij het Wylerbergermeer in Ubbergen. Vanwege de drukke bevaring van het Maas-Waalkanaal had Phocas het plan opgevat te verhuizen naar dit roeiwater en het was de bedoeling dat de Batavier dit voorbeeld zou volgen. Nadat de gemeente Ubbergen besloot het roeien op het Wylerbergmeer te verbieden, moest worden uitgekeken naar een andere locatie. Deze werd gevonden in het nevengeulproject bij Lent. Door onder meer de wijziging van locatie werd in 2011 besloten de naam te wijzigen in Nijmeegse Roeivereniging De Waal. Een duidelijke en heldere naam die de verbinding legt met de rivier en de stad Nijmegen.

Roeiwater de Spiegelwaal

Kern van het veelomvattende “Ruimte voor de Waal-project” is het terugleggen van de dijk en het creëren van een nevengeul. Deze gaat bij hoog water met de Waal mee stromen en biedt extra capaciteit voor het afvoeren van water. Doordat dit slechts enkele dagen per jaar het geval is, ontstaat er op de overige dagen prachtig roeiwater. Met het aanleggen van de nevengeul is begin 2013 gestart en het project is in 2016 afgerond.
Met deze nevengeul genaamd de Spiegelwaal is voor ons een schitterend roeiwater ontstaan. In 2016 heeft RV de Waal de Spiegelwaal in gebruik genomen.

 

 

Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Activiteiten

MEI
26
Spaarne Lenterace (tijdrace)

Roei-activiteiten | Haarlem

Tijdrace voor ervaren roeiers over 4500 meter op t Spaarne Opgeven via het wedstrijdformulier

MEI
28
Ploegsnuffelen

Roei-activiteiten | 19:30 - 21:30 | Spiegelwaal

Hoe fijn zou het zijn dat je als (beginnende) roeier bij RV de Waal eens zou kunnen ervaren hoe h...

JUN
1
Examens - ik ben klaar voor een examen

Roei-activiteiten | Spiegelwaal

Geeft je coach aan dat je klaar bent voor een roeivaardigheids- of stuur examen of heb je zo hard...

JUN
1
Skiffen 1a

Roei-activiteiten | Spiegelwaal - RV de Waal

Roei je ongeveer een jaar in C-materiaal en wil je een stapje verder. Ook deze zomer willen we me...

Roeikleding

thumb3-rv-de-waal3

Officiële wedstrijdkleding van R.V. de Waal kan besteld worden via onderstaande link:

roeigoed.nl