Achtung... Los!

Geplaatst op 06-08-2023  -  Categorie: Publiek nieuws

Rv de Waal was in de maand juli op maar liefst twee regatta's in Duitsland vertegenwoordigd. Op 8 en 9 juli waren Carin van Bunningen en Annemarie Goede met roeiers van Thyro aanwezig bij de Deutsche Masters Meisterschaften in Keulen. Carin deed van 27 t/m 30 juli ook mee aan de Euro Masters Regatta in München. Drie mooie overwinningen zijn het resultaat; tweemaal goud bij de Deutsche Masters en voor Carin nog een extra mooie overwinning bij de Euro Masters: ze was de snelste vrouw in E-categorie (55-59 jaar) en mag zich dus Europees Kampioen in de WME-skiff noemen.

deutschemasters2023

Ceremonieel
De blikken waren groot tot reuzegroot, geel en glimmend, echt goud natuurlijk. En voor Carin was er in München nog een ''Master Single Trophy''. Qua ceremonieel weten die Duitsers wel van wanten. In Keulen was er zelfs een officiële medailleceremonie waarbij eigenlijk alleen nog het volkslied ontbrak. Na de gewonnen races volgden eerst vele 'gluckwünsche', 'gratuliere' en French kisses van tegenstanders. Ook daarin zijn we in Nederland een stuk minder uitbundig. De bronzen-, zilveren- en goudenmedaillewinnaars moesten vanaf de ontvangsttent in voorgeschreven volgorde richting het erepodium lopen en op aangeven van de jury het podium bestijgen. Soms ontbrak het in een veld aan voldoende inschrijvingen. Maar zelfs bij één deelnemer, en logischerwijs dus ook één winnaar, ging de ceremonie door. In München was de ceremonie een stuk minder uitbundig, 1 prijs per heat (6 boten) en met elke 3 minuten een start van een heat is het natuurlijk wel een beetje doorwerken aan het erevlot.

De race
De races in Keulen werden geroeid in alle verschillende leeftijdscategorieën (W / M) en alle boottypes, uiteenlopend van skiff tot acht en zelfs C4. In München hetzelfde, maar dan zonder C-boten. Wel als extra de mogelijkheid om mixnummers te starten. De Deutsche Masters is een aanrader voor iedereen die pittig kan roeien en 1000 meter in sprinttempo kan volhouden. Voor de Euro Masters is iets meer ervaring vereist. Een 1000 meterwedstrijd is eigenlijk een kwestie van knallend starten, door het zuur heen blijven trappen en niet meer terugzakken tot de finishtoeter klinkt. De race begint als de deelnemende boten met de punt klaarliggen aan vlotjes, vastgehouden door jongelingen die vanaf de zijkant instucties krijgen over het naar voren of achter leggen van een boot. Een spannend moment. De starter roept 'zwei Minuten', dan wordt het heel stil, de namen van de verenigingen of landen (in München) worden omgeroepen en na een 'achtung' geht es los. Bij Euro Masters hetzelfde, maar dan in het Engels.

Deutsche Masters
De Deutsche Masters Meisterschaften zijn de Duitse evenknie van de DMO in Tilburg (Dutch Masters Open). In Tilburg waren er dit jaar 122 inschrijvingen. In Duitsland, waar gelijktijdig de Masters-DM, Grossboot-DM en Hochschul-DM plaatsvonden, was dat een veelvoud, verdeeld over twee dagen. Het gebied rondom de roeibaan op Fühlinger See was ingericht als camping. Carin en Annemarie stonden daar samen met een groep roeiers van Thyro (Enschede). Een gezellige boel, niet alleen samen met onze medekampeerders, maar ook met de ratten die het kampeerterrein onveilig maakten. Want zo strak georganiseerd als de wedstrijd was, zo ongeorganiseerd waren het kampeerterrein en het sanitair.

Euro Masters
De Euro Masters (en de World Masters) zijn de grootste wedstrijden voor masters (van 27 tot 90+ ). Het evenement duurt 4 dagen waarbij er van 7:00 in de ochtend tot 19:00 in de avond (met paar korte pauzes) elke 3 minuten een heat (6 boten) start. Het botenterrein is immens en naast eigen boten, die vaak door meerdere ploegen worden gebruikt, worden er ook veel boten gehuurd. Het totaal aantal deelnemers is circa 4000. Per categorie loopt het aantal startende boten uiteen van 1 heat tot 16 heats. Het is gebruikelijk om meerdere races te varen in verschillende leeftijdscategorieën en/of boottypen. Voor de leeftijd geldt dat je kan starten als de gemiddelde leeftijd in de boot minimaal overeen komt met de leeftijdscategorie, ouder mag, jonger niet. Deze wedstrijd starte Carin 7 keer waarvan 1 keer skiff, 3 keer 2x en 3 keer 4x. Dit in combinatie met dames van Tromp, Thyro, Vada en Pampus.

Waar het tijdens de Deutsche Masters nog dik 35 graden en zonnig was, was het bij de Euro Masters aangenaam koeler. Helaas kwam soms de regen ook met bakken uit de lucht en was er zaterdag meerdere malen dreiging van onweer waarbij de race werd stilgelegd en sommige nummers niet meer gevaren werden. Ook Carin mocht 2 keer het water af waarbij de laatste 4x race helaas definitief werd gecanceld. Gelukkig kon de skiffrace na de stormdreigingpauze wel weer doorgaan met prachtig resultaat. 

 

 

Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Activiteiten

JUN
29
Blauwe Bogentocht Zwolle

Roei-activiteiten | 09:00 - 18:00 | Zwolle

We varen ca. 28 km van de totaal 34 km lange Blauwe Bogentocht. Het eerste deel van de tocht gaat...

JUL
6
Flexroeien

Roei-activiteiten | 13:00 - 15:00 | RV de Waal

In principe is er om de twee weken gelegenheid om op zaterdagmiddag van 13:00-15:-00 met niet per...

JUL
15
Skiffen 1a (INSCHRIJFLIJST)

Roei-activiteiten | Spiegelwaal - RV de Waal

Roei je ongeveer een jaar in C-materiaal en wil je een stapje verder. Ook deze zomer willen we me...

JUL
15
skiffen 1b (INSCHRIJFLIJST)

Roei-activiteiten | Spiegelwaal - RV de Waal

Heb je een jaar of meer ervaring met roeien in een C1 (skiff 1a) en wil je de stap maken naar ski...

Roeikleding

thumb3-rv-de-waal3

Officiële wedstrijdkleding van R.V. de Waal kan besteld worden via onderstaande link:

roeigoed.nl