Back to the future

Geplaatst op 22-07-2021  -  Categorie: Publiek nieuws

Op 27 juli a.s. viert RV de Waal haar derde Lustrum. Dit is voor Cor Scheffers het moment om het voorzitterschap over te dragen aan Ben Janssen. Wij zijn Cor enorm veel dank verschuldigd voor zijn tomeloze inzet voor de vereniging gedurende die 15 jaar. We zullen er allemaal aan moeten wennen dat Cor straks gewoon lid is van RV de Waal. In zijn afscheidsrede, die hieronder weergegeven is, kijkt Cor terug op een roerige tijd, maar richt hij vooral ook op de toekomst

Amici van RV De Waal, ware liefhebbers van de roeisport,

jubileum-15-jaarOp 27 juli aanstaande bestaat RV de Waal 15 jaar en viert zij met jullie haar 3de lustrum. Datcor-6-oprichting-rv-de-waal-27-juli-2006 vindt zondagmiddag 25 juli a.s. plaats met inloop vanaf 14.30 uur in de sociëteit en buiten op het terras met natuurlijk feestelijke drankjes.

De oprichting door Cor Scheffers en Nico Rienks vond in 2006 ten overstaan van notaris (en roeier) Prof. Martin Jan van Mourik plaats op de 100ste verjaardag van URV Viking Utrecht.

Zo'n 10 jaar was er geen roeiwater en geen accommodatie. Daarop was het wachten tot de opening van de Spiegelwaal op 28 maart 2016. De periode daarvoor had veel voeten in de aarde in het vormgeven van onze beleidsplannen rond het werven van leden, verzamelen van roeimateriaal met opslag in een boerenschuur in de Ooij maar was vooral hectisch met het tijdig vinden van een geschikte huisvesting voor het roeien op de Spiegelwaal. Met vastberadenheid is dat vanaf de opening nu ruim 5 jaar geleden gelukt. Sindsdien heeft de vereniging zich in alle opzichten voortvarend ontwikkeld.210707-verenigingsgebouw

Deze zondagmiddag 25 juli aanvang 15.00 uur vieren wij dit graag met onze leden op onze locatie. Het is tevens mijn laatste optreden als voorzitter. Op 27 juli zal ik zoals ruim een jaar geleden aangekondigd aftreden nu onze huisvestingsplannen op de huidige locatie vaste vormen hebben gekregen met een drijvende botenloods, eerst tijdelijk de Ondine en op termijn een grotere loods met een vaste oeververbinding waar alle boten in kunnen. Ben Janssen zal als mijn opvolger/voorzitter met de commissie huisvesting en bestuur uitvoering gaan geven aan het realiseren van de te renoveren nieuwe huisvesting.

Doelen bereiken op argumenten

In het rivierengebied zonder sluizen zijn de roeiverenigingen gehuisvest in drijvende loodsen, bijvoorbeeld Jason 210707-ondine-en-trekvlot
Arnhem, Isala Zutphen, Daventria Deventer. Dat is een doorslaggevende voorwaarde als meest geschikte watertoegang voor de roeiboten. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd een plan te bedenken om onze boten te huisvesten in een drijvende loods.

En voorts om deze wijze van huisvesting te realiseren tegen marktconforme uitgangspunten die als gemiddelde gelden bij de algemene Nederlandse roeiverenigingen. Die uitgangspunten en de argumenten daartoe werden gesteund door externe deskundigen uit de roeiwereld. Dat voor het voetlicht krijgen, kostte veel tijd en was intensief. Bepalend is geweest dat de gemeenteraad via moties nagenoeg raadsbreed steun heeft verleend om op de huidige locatie deze huisvestingsplannen inhoudelijk te realiseren. Dat heeft geleid tot consensus met het College van B&W die zijn vastgelegd in overeenkomsten. Dit proces heeft 8 jaar gekost. Gedurende die 8 jaar is van enorme waarde geweest dat de bestuurders van de vereniging eensgezind aan de argumenten hebben vastgehouden wat uiteindelijk ertoe heeft geleid dat RV de Waal steeds haar eigen richting kon blijven bepalen. Ook oud-bestuursleden zijn tot het laatst met raad en daad betrokken gebleven. Met grote inzet moet dankbaar gemeld worden dat Henk Postema, technische deel huisvesting en intermediair gemeente, en Rens Bitterling met het in de vaart houden van onze vloot jarenlang een belangrijke bijdrage hebben geleverd. De commissie huisvesting met Ben Janssen, Henk Postema en Ben Diepenmaat heeft onze plannen het afgelopen jaar mede over de drempel geholpen.

Noodzaak drijvende loods aangetoond

210704vlotteninhoogwater1
Met name het jaar 2021 was het pad vanaf de Oosterhoutsedijk naar de vlotten weken ontoegankelijk vanwege de hoge waterstanden. Zelfs deze zomer in de maand juli was sprake van extreem hoge waterstanden. Als er geen vaarverbod gold kon een deel van de leden roeien door eerst met de boten dragend door het water te waden. Deze belemmeringen behoren binnenkort tot het verleden.

 

Levenslang roeien als toekomst

De KNRB heeft in november 2019 een belangrijke beleidsnota uitgebracht waarin levenslang roeien als belangrijk cor-5-toetreding-knrb
thema staat toegelicht. In de leeftijd 45+ is het aantal leden bij algemene verenigingen verviervoudigd. RV de Waal heeft vanaf het moment van onze eerste huisvesting een brede invulling gegeven om die ontwikkeling te stimuleren. Aanvullend op de roeivloot staat ook een groot en goed geoutilleerd krachthonk ter beschikking.

 

Na mijn aftreden ben ik voornemens om dit najaar een lezing voor onder meer onze roeiers te organiseren met sportfysiologen en bewegingswetenschappers om de effecten van onze prachtige sport te belichten op de fysieke gezondheid voor jong en oud. Dit thema zal naar ik hoop een gunstig invloed hebben niet alleen het ledenbehoud maar ook op de groei van onze vereniging. Gezien de gebeurtenissen en de beperkingen van de pandemie houd ik een slag om de arm maar u allen hoort daarover nog nader.

Op naar 2030

Met mijn afscheid als voorzitter kijk ik liever naar de toekomst. Het realiseren van onze toekomstige huisvesting is incor-2
goede handen. Als hoofdthema’s van het toekomstig beleid zie ik als prioriteiten de onderlinge binding tussen de leden, de doorstroming van beginners door teamvorming met periodieke coaching. Naast het roeien en fysiek fit blijven vragen ook de jaarlijkse verenigingsactiviteiten voor plezier en vermaak om invulling. De snertrace is een mooi voorbeeld. Daarvoor zijn initiatieven in commissieverband en is daarin deelname van leden nodig, die met initiatieven en ideeën een bijdrage willen leveren.

Ik wens de vereniging vooral inhoudelijk die inzet toe met de van J.F. Kennedy afgeleide boodschap: ‘Rowers, don’t ask what the club can do for you but ask yourself what you can do for your club’. In de Nederlandse roeiwereld is veel kennis en know how beschikbaar, veel daarvan is rechtstreeks toegankelijk via de website van de KNRB. Ook een abonnement op het blad 'Roei' is zeer aan te bevelen (€ 31 voor 6 nummers, jaarkalender en toegang tot Roei Nu).

Nog een wens ‘dubbelacht’

c0d941a5-2cd4-4853-af04-ede3050ef474-4-5005-cIk ben een groot voorstander een dubbelacht in de vaart te brengen en die te stallen in de Ondineloods. De voordelen van een dubbelacht zijn evident. Je kunt met geoefende roeiers gezamenlijk met beginners sneller laten doorgroeien ook in combinatie van mixed ploegen m/v. Na afloop tijdens de after row zit je met een grote groep van 9 personen die op deze wijze elkaar beter leren kennen. Dat stimuleert de integratie van beginnende leden en opname in teamverband. Een geschikte acht hebben wij al. Nodig zijn extra scullriggers  wat afhankelijk van het aantal een investering vraagt van € 1.500 tot € 2.500. Ik hoop dat ik leden op een idee heb gebracht dit financieel mogelijk te maken.

Ik wil graag al de leden bedanken die in de afgelopen jaren hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de vereniging. Door deze personen heeft de vereniging zowel in Nijmegen, de regio maar ook in de landelijke roeiwereld naam en faam verworven die ons zeker met sportieve trots mag vervullen.

Graag tot ziens bij de viering van het derde lustrum op zondagmiddag 25 juli in ons clubhuis of op het terras.

Cor Scheffers - voorzitter t/m 27 juli 2021

 

 

Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Activiteiten

JUN
29
Blauwe Bogentocht Zwolle

Roei-activiteiten | 09:00 - 18:00 | Zwolle

We varen ca. 28 km van de totaal 34 km lange Blauwe Bogentocht. Het eerste deel van de tocht gaat...

JUL
6
Flexroeien

Roei-activiteiten | 13:00 - 15:00 | RV de Waal

In principe is er om de twee weken gelegenheid om op zaterdagmiddag van 13:00-15:-00 met niet per...

JUL
15
Skiffen 1a (INSCHRIJFLIJST)

Roei-activiteiten | Spiegelwaal - RV de Waal

Roei je ongeveer een jaar in C-materiaal en wil je een stapje verder. Ook deze zomer willen we me...

JUL
15
skiffen 1b (INSCHRIJFLIJST)

Roei-activiteiten | Spiegelwaal - RV de Waal

Heb je een jaar of meer ervaring met roeien in een C1 (skiff 1a) en wil je de stap maken naar ski...

Roeikleding

thumb3-rv-de-waal3

Officiële wedstrijdkleding van R.V. de Waal kan besteld worden via onderstaande link:

roeigoed.nl