Column: roeien met beperkingen

Geplaatst op 23-12-2021  -  Categorie: Publiek nieuws

Nu ik wat ouder word, merk ik dat ik meer fysieke beperkingen krijg; mijn lichaam is niet meer zo soepel en sterk als dat het ooit was. Was ik maar eerder gaan roeien; dan was de aftakeling vast minder snel gegaan!

Maar goed, voor mijn beperking (heupartrose) is roeien eigenlijk heel goed, want je maakt de bovenbeenspieren heel sterk, zodat je minder last hebt van het verdwijnen van het kraakbeen bij de heup. De bovenbeenspieren vangen dat gebrek op. Hoe mooi is dat! Alleen het in- en uitstappen gaat niet heel soepel, omdat je dan op een van beide heupen moet steunen: au!

Meestal rol ik dus maar op weinig charmante wijze uit de boot of helpen mijn teamgenootjes me; ze zijn inmiddels al niet anders meer gewend. Voorbijgangers trekken nog wel eens een wenkbrauw op als ze dit zien, maar dat beschouw ik op mijn beurt dan maar als een handicap van die personen.

En gelukkig hebben we een inclusieve roeivereniging; er zijn wel meer clubgenoten met beperkingen. Zo weet ik van op z'n minst twee leden dat ze slechtziend zijn. Ook voor hen is het roeien (in meerpersoonsboten) een uitstekende sport. Qua zicht word je immers gedragen door je mederoeiers en - laten we hem/haar vooral niet vergeten - de stuur.

Maar ja, als ‘beperkte’ wil je ook wel eens wat anders, dus ik voelde plaatsvervangende trots dat een van de slechtziende leden haar skiffdiploma heeft gehaald dit jaar. Altijd vergezeld van een maatje met uitstekend zicht natuurlijk, maar dat is typisch onze vereniging: men helpt elkaar!

Momenteel hebben we echter allemaal een beperking: de coronagerelateerde beperking, en mogen we de komende tijd zo'n beetje alleen nog maar skiffen. Heel vervelend nu we óók het clubhuis al niet meer in mogen om te ergometeren. Maar goed, gelukkig zijn deze beperkingen van tijdelijke aard. Toch?

Monique

 

 

Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Activiteiten

JUL
15
Skiffen 1a (INSCHRIJFLIJST)

Roei-activiteiten | Spiegelwaal - RV de Waal

Roei je ongeveer een jaar in C-materiaal en wil je een stapje verder. Ook deze zomer willen we me...

JUL
15
skiffen 1b (INSCHRIJFLIJST)

Roei-activiteiten | Spiegelwaal - RV de Waal

Heb je een jaar of meer ervaring met roeien in een C1 (skiff 1a) en wil je de stap maken naar ski...

JUL
16
4daagse roeien

Roei-activiteiten | 06:00 - 08:30 | Spiegelwaal

Op dinsdag wandelen de 4daagse lopers over de Waalbrug en langs de dijk. Mooi moment om ze met...

AUG
1
Examens - ik ben klaar voor een examen (INSCHRIJVING)

Roei-activiteiten | Spiegelwaal

Geeft je coach aan dat je klaar bent voor een roeivaardigheids- of stuur examen of heb je zo ...

Roeikleding

thumb3-rv-de-waal3

Officiële wedstrijdkleding van R.V. de Waal kan besteld worden via onderstaande link:

roeigoed.nl