Op 27 juli nam oprichter Cor Scheffers afscheid als voorzitter van RV de Waal. Aan Ben Janssen de taak om als nieuwe voorzitter het grandioze werk van Cor voort te zetten en de vereniging verder uit te bouwen. Wie is Ben en hoe ziet hij de toekomst van RV de Waal?
Wie is Ben Janssen?
"Ik ben in Nijmegen geboren en heb er ook gestudeerd. Nu woon ik in Lent met mijn vrouw, Annejet. We hebben twee dochters die inmiddels uit huis zijn. Ik ben van oorsprong jurist en fiscalist, maar ben in die rol onlangs gestopt."
Hoe lang roei je zelf al?
"Een uitgebreide roeihistorie zoals de andere bestuursleden hebben, heb ik niet. Ik heb wel altijd veel aan sport gedaan, van voetbal en hardlopen tot fietsen en mountainbiken en langlaufen. Toen de plannen voor de nevengeul duidelijk werden, werd er hier in mijn buurt heel veel gesproken. Het had veel impact op Lent. Toen ik hoorde dat het een geul van een aantal kilometers lang zou worden, zag ik mezelf al wel op zondagochtend op de fiets naar een roeivereniging gaan, een stukje roeien en na afloop een kop koffie drinken met uitzicht op het water. Toen de Spiegelwaal er eenmaal was, hoorde ik dat zich ook echt een roeivereniging had gevestigd en ben ik direct met een paar vrienden de beginnerscursus gaan doen."
Je had geluk, er was toen nog geen wachtlijst!
"Nee, toen kon je nog direct de beginnerscursus doen. Nu hebben we een wachtlijst van meer dan honderd mensen. Het is natuurlijk positief dat we als vereniging zo in de belangstelling staan, maar voor de wachtenden heeft het ook een minder leuke kant. Voldoende gekwalificeerde coaches zijn onze bottleneck. Die zijn nodig om de potentiële nieuwe leden te leren roeien voordat zij lid kunnen worden. Afgelopen jaar hebben dertig onervaren roeiers de coachcursus gevolgd, dit jaar zijn dat er veertig.
We zijn een relatief kleine, jonge, groeiende vereniging. Het ziet ernaar uit dat er voorlopig nog wel een tijd een wachtlijst voor potentiële onervaren leden zal blijven. Nu de Ondine in de Spiegelwaal is komen te liggen, hebben we wel een extra uithangbord als vereniging. Voorbijgangers zien ook met eigen ogen dat we op een heel leuke manier actief zijn. Dat zorgt er denk ik ook voor dat het aantal leden gestaag zal blijven groeien."
Hoe heb je het tot voorzitter geschopt?
"Haha, op een gegeven moment werd binnen de verenging toch bekend dat ik een juridische achtergrond heb, en ook wel wat verstand van cijfers. Het bestuur heeft mij toen af en toe als vraagbaak gebruikt. Als vereniging hebben we best lang discussies gehad met de gemeente Nijmegen over onze locatie. Daarbij heb ik als betrokken lid van heel nabij een rol gespeeld, veel gesprekken gevoerd en ook meegedacht over het huisvestingsplan. Zo hebben ze me gespot en gevraagd of ik niet in het bestuur wilde. ‘Doordat hij gestopt is met zijn reguliere werk, zal hij ook wel tijd hebben om die rol in te vullen’, zullen ze wel gedacht hebben.
Het roeien als sport bevalt me heel goed. En daarnaast vind ik het geweldig om een jonge vereniging verder te brengen. Het afgelopen jaar heb ik daar erg veel tijd en energie in gestoken en zijn er ook flinke stappen gemaakt. Vooral in de huisvestingsproblematiek, het overleg met de gemeente, aankoop van het onroerend goed, overleg met projectontwikkelaars... tot nu waar het gaat over het afstemmen met de bank die ons de beoogde miljoen euro zal gaan lenen."
Moest je er lang over nadenken?
"Ja, toch wel. Het is een grote eer en ik vind het heel leuk om op te pakken. Maar ik realiseerde me dat het niet iets is wat je voor een half jaar gaat doen. Je doet het voor een langere periode. Daar komt bij dat ik me ook had voorgenomen om zo nu en dan voor een langere periode te gaan reizen. Dat was ook wel een randvoorwaarde. Dus ik zal af en toe voor langere tijd weg zijn. Dat betekent absoluut niet dat ik helemaal van de aardbodem verdwenen ben. Je kunt op allerlei manieren contact houden en dat ben ik ook zeker van plan."
Wat zijn je ideeën over het uitbouwen van de club?
"We zijn een relatief kleine vereniging die nog volop in ontwikkeling is en die enorm veel potentie heeft. We zitten aan mooi water op een prachtige locatie waar we gelukkig kunnen blijven zitten. De vereniging verder brengen, dat moeten we stap voor stap doen. De groei zal niet snel zijn. We hebben een heel gedegen onderzoek laten doen door de bond. De verwachting is, als je het vergelijkt met verenigingen in andere steden, dat we kunnen doorgroeien tot 500 à 700. Daar moet je niet van de ene op de andere dag naartoe willen groeien, want dan overbelast je de leden-vrijwilligers. Langzaam maar zeker wat groter worden, is geen probleem. Met meer leden heb je ook meer financiële slagkracht waardoor je investeringen kunt doen, onder andere in de kwaliteit van de vloot en huisvesting.
Daarbij is een aantal zaken heel belangrijk. In de eerste plaats de betrokkenheid van de leden. We hebben natuurlijk een heel raar jaar achter de rug waarin voor een deel zelfs helemaal niet geroeid kon worden. Nu het weer wel kan, zie je al veel deelname van de leden aan allerlei activiteiten. Ik zou graag willen dat het nog verbreed wordt."
Hoe wil je leden meer betrekken?
"Een aantal leden steekt heel veel tijd en energie in de vereniging. Ik zou graag willen dat die groep nog wat breder wordt. Dat het zich als een olievlek verspreidt en dat mensen elkaar erbij betrekken. Dat zie je nu de coronamaatregelen zijn versoepeld ook echt wel gebeuren.
De activiteitencommissie bedenkt weer allerlei leuke dingen en tijdens een snertrace of tijdens een etentje leren mensen elkaar weer op een andere manier kennen. Versterking van de sociale cohesie, zoals dat zo mooi heet.
Tot voor kort hadden we te maken met gesjouw met boten en karretjes.
Ik denk dat er daardoor ook leden vertrokken zijn. Dat is nu allemaal een stuk makkelijker, met de Ondine op het water. En ik vind verder dat er blijvend aandacht moet zijn om het bestaande leden zo veel mogelijk naar de zin te maken. Dat betekent dat na de beginnerscursus ook vervolgcursussen nodig zijn. We willen aandacht geven aan ploegvorming zodat je een lekkere plek hebt en regelmatig kunt roeien met je vaste sportmaatjes. Dat is ook een manier waarop je kunt zorgen dat leden zich meer betrokken voelen bij de vereniging. En de kwaliteit van het materieel is daarbij ook belangrijk. Hoewel ik vind, dat we als jonge vereniging echt al een behoorlijk mooie vloot hebben. Een nieuwe vloot is kostbaar, dat komt niet in een paar jaar naar je toe. Daarvoor moet het ledenbestand langzaam groeien. Ons doel is om elk jaar een derde deel van de inkomsten te besteden aan de vloot. Dat is een vuistregel die door de bond wordt gehanteerd. Zo krijg je de kwaliteit van de vloot meer en meer op peil."
Hoe ziet RV de Waal er over vijf jaar uit?
"Dan is het huidige pand ons eigendom. We hebben dan ook een nieuwe botenloods. De gemeente heeft ons hierbij ontzettend geholpen door zich garant te stellen. Daar zijn we heel blij mee. Daardoor kunnen we tegen aantrekkelijke voorwaarden bij de bank lenen, kunnen we het pand aankopen en nieuwe investeringen doen in een botenloods. Maar dat we lekker kunnen roeien is het belangrijkste. Daarna komt het pand aan de beurt, dat is nu wat gedateerd. Het doel is een prettige omgeving te creëren met een sociëteit die wat groter is dan we nu hebben en idealiter kunnen we in ons clubhuis dan ook douchen. De fitnessruimte moet blijven. We hebben over 5 jaar zo'n 400 leden. In de begroting die we hebben opgemaakt, hebben we een voorzichtige groei van het aantal leden opgenomen. Daarin heeft de vereniging over tien jaar 500 leden. We doen het rustig aan. Het moet ook haalbaar en realistisch zijn.
Mochten we dat niet halen, wat ik niet verwacht, dan hebben we niet direct een probleem. Mocht de groei achterblijven bij de doelstelling, dan zullen we de tering naar de nering zetten en iets minder enthousiast gaan verbouwen in het pand.
Een miljoen lijkt misschien heel veel, maar we kunnen daar niet alles tegelijk mee doen. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden en daar gaan we zeker de leden ook bij betrekken. Zo komt op een gegeven moment bijvoorbeeld de vraag of je een vaste verbinding moet maken met de botenloods in plaats van het pontje. Zo'n vaste verbinding is best lastig om te maken omdat de waterhoogte in de Spiegelwaal zomaar vele meters kan verschillen. Het moet dus uit bewegende delen bestaan én het moet veilig zijn. De vraag is dan, is het ons dat waard of blijven we ons trekpontje hanteren en gebruiken we het geld ergens anders voor?
Van tevoren moeten we dan goed uitleggen wat de mogelijkheden zijn. Wat de voor- en nadelen en de alternatieven zijn en daar dan in de algemene ledenvergadering stemmen."
Hoe zie je de rol voor de vereniging voor de stad?
"Ik fiets en wandel dagelijks langs de Spiegelwaal en zie hoeveel sportactiviteiten er zijn. Het geeft mij altijd een heel goed gevoel, al die sportende mensen rond de Nevengeul. Wij vormen daarvan een belangrijk onderdeel. Als je Nijmegen binnenkomt, is dat voor de uitstraling heel goed.
Verder hebben we in het coronajaar allemaal kunnen zien hoe belangrijk het is om regelmatig intensief te bewegen. Als vereniging geven we de inwoners van de stad de mogelijkheid om bij ons op een fijne manier op het water te komen sporten.
Die rol vervullen we samen met de watersportverengingen die in het Bastion komen te zitten. Inmiddels vinden al overleggen plaats tussen de besturen over hoe we het water gaan invullen en welke regels we zullen gaan hanteren. Als die verenigingen er eenmaal zitten, zal het best druk worden op de Spiegelwaal. Ik denk overigens dat het eigenlijk wel goed is dat wij wat verderop zitten, zodat we wat minder letterlijk in elkaars vaarwater zullen zitten. We zullen moeten zien hoe dat uitpakt, we gaan er goede afspraken over maken, maar we hebben 3,5 kilometer nevengeul, dus dat gaat vast goed komen."
Cor had bij zijn afscheid als voorzitter een grote wens: een dubbel acht. Komt die er?
"Goed nieuws: die gaat er zeker komen! Inmiddels hebben we ook plaats om de dubbel acht op te kunnen slaan. Alle seinen staan op groen. We moeten de boot nog wel laten aanpassen, en dat kan in Nederland maar bij één bedrijf. Wordt vervolgd dus!"
OKT
19
|
Tromp Boatrace (tijdrace)
Roei-activiteiten | Hilversum Tijdrace over 5300 meter voor ervaren roeiers Opgeven via wedstrijdformulier (interne bestanden... |
OKT
20
|
Tromp Boatrace (tijdrace)
Roei-activiteiten | Hilversum Tijdrace over 5300 meter voor ervaren roeiers Opgeven via wedstrijdformulier (interne bestanden... |
OKT
21
|
houtenvloer plaatsen in de nieuwe botenloods
Overige activiteiten | 09:00 - 15:00 | Energieweg 28 Nijmegen Dit is een klus georganiseerd door de huisvestingscommissie. Er moet een houten vloer gelegd word... |
OKT
21
|
lunch verzorgen voor vloerenploeg
Overige activiteiten | 12:00 - 13:00 | Energieweg 28 Nijmegen Dit is een klus georganiseerd door de huisvestingscommissie. Er moet een houten vloer gelegd word... |
Officiële wedstrijdkleding van R.V. de Waal kan besteld worden via onderstaande link: