Het verhaal achter de naam van een skiff

Geplaatst op 02-06-2020  -  Categorie: Publiek nieuws

Wij hebben nog niet zolang een skiff met de naam Rob Mesdag (zonder van). Die komt als krijgertje van zijn oude vereniging De Hoop waar wij een goed contact mee hebben.
Rob was een gerenommeerd skiffeur: 4x Nederlands Kampioen, 4x skiffhead, 3de EK, deelnemer in 1952 van Olympische Spelen Helsinki. De Olympische Spelen van Melbourne in 1956 gingen vanwege een conflict Rusland niet door, omdat Nederland haar deelnemers terugtrok. In Engeland nam hij frequent deel aan de Diamond Sculls Henley en verloor een keer nipt een gedenkwaardige finale. Voorts won hij de Holland Beker.

Rob begon eind jaren veertig met roeien bij Cornelis Tromp in Hilversum. Zijn moeder bracht hem met zijn eigen skiff vaak in haar auto. In 1954 werd hij ook lid van De Hoop in Amsterdam. Hij studeerde in Amerika Delaware, Ierland Dublin en vestigde zich bijna gelijk daarna in Londen waar ook zijn oudere broers (Engelandvaarders) woonden en was lid van de London Rowing Club bij Putneybridge. Maar hij bleef ook trouw aan zijn roeiclubs en roeivrienden in Nederland. Ik zag en sprak hem meestal 2x per jaar bij het Holland Beker-voorjaarsdiner en eind juni bij de wedstrijden van de Hollandbeker. Als journalist bleef zijn Nederlands perfect. Oh ja, hij heeft dacht ik 44x keer aan de Vogalonga in Venetië, sinds de oprichting (1974), meegedaan en gaf daar lezingen over.

Rob werd 88 jaar en overleed op 18 juli 2018 in zijn woonplaats Londen bijna in het roeiharnas. Een Nederlandse tv-ploeg maakte opnamen van Rob roeiend op de Thames in zijn eigen skiff ‘Oranje Boven’. Bij terugkomst voelde hij zich niet lekker en de TV-ploeg bracht hem naar een ziekenhuis waar hij de volgende dag overleed. Daar is veel persaandacht voor geweest.
En nu ligt de skiff met zijn naam bij RV De Waal. Voor mij reden erin te roeien en dan zie ik hem weer voor me.
Cor Scheffersrob-van-mesdag

NB: het Trompboek 75 jarige bestaan ligt in onze boekenkast in de sociëteit.

 

 

Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Activiteiten

OKT
8
Instructieavond Sturen2

Roei-activiteiten | 19:30 - 21:00 | Clubhuis

Deze instructieavond is bedoeld voor mensen die Sturen 2 willen gaan halen. Op deze avond wordt u...

OKT
31
Buitenklusmiddag

Klussen en vlootonderhoud | 12:00 - 15:00

Deze middag gaan we onder andere onkruid wieden en snoeien, zodat het terrein rond het clubgebouw...

NOV
29
Snertstrijd

Roei-activiteiten | RV de Waal

De officieuze clubkampioenschappen van RV de Waal worden ook dit jaar weer gehouden. Op 29 novemb...

Roeikleding

thumb3-rv-de-waal3

Officiële wedstrijdkleding van R.V. de Waal kan besteld worden via onderstaande link:

roeigoed.nl