Onze 'Golden Girls'

Geplaatst op 27-04-2022  -  Categorie: Publiek nieuws

Interview met Carin van Bunningen en Annemarie Goede

We zien ze regelmatig voorbij stuiven op het water. Heel serieus bezig met hun duur- of intervaltrainingen. Bijvoorbeeld met de zaag of ijzerzaag. De zaag staat voor 50/40: 50 halen strong, 40 medium, de ijzerzaag voor 15/10: 15 halen strong en 10 halen medium. De benamingen zaag en ijzerzaag komen van de grafieken die Carin elke training meet. Die laten een soort zaagtanden zien, kleiner of groter naar gelang de interval.

Momenteel zijn Annemarie en Carin de fanatiekste wedstrijdroeiers van RV de Waal. En behoorlijk succesvol; samen hebben ze al veel ‘blik’ binnengehaald. Beiden zijn begonnen met roeien in hun studententijd. Annemarie bij Argo in Wageningen; ze heeft daar competitie geroeid en is daarna, toen ze verder ging studeren in Nijmegen, wedstrijd gaan roeien bij Phocas in Nijmegen. Later heeft ze ook nog in Amsterdam en Amersfoort geroeid. Carin is begonnen bij Euros in Twente. Al snel deed ze daar aan clubroeien (tussen competitie en wedstrijd in) en het jaar daarna is ze wedstrijden gaan roeien. Beiden zijn gestopt toen ze kinderen kregen. Kleine kinderen en serieus roeien gingen niet goed samen. 

RV de Waal
Toen de kinderen wat groter waren, is Carin via haar werk gaan bedrijfsroeien bij Phocas. Vandaaruit is ze betrokken geraakt bij de opstart van RV de Waal. Annemarie is wat later bij RV de Waal gekomen, via haar man. Eigenlijk vond ze roeien teveel tijd kosten maar toen haar man Carin had gevraagd of ze een ploeg voor zijn vrouw wist, kon ze er niet meer onderuit. Toen de dames elkaar ontmoetten bij RV de Waal, kwamen ze erachter dat hun paden elkaar al eerder hadden gekruist. Carin heeft namelijk een paar keer bij Phocas gecoacht en daar ooit een glutenvrije taart gebakken voor een glutenvrij meisje in de ploeg, dat achteraf Annemarie bleek te zijn. 

Blik

blik-3

  • Carin heeft voor RV de Waal 48 wedstrijden geroeid en Annemarie 45
  • Carin heeft 8 wedstrijden in een 4 gewonnen en Annemarie heeft er 7 gewonnen
  • In de skiff heeft Carin 3 keer gewonnen Annemarie 1 keer (de Skiffhead)
  • Samen hebben ze 10 wedstrijden in een 2 gewonnen
  • Carin heeft voor RV de Waal 21 blikken behaald en Annemarie 19. 

En als er geen corona was geweest, was dat nog veel meer geweest.
Hun eerste blik voor RV de Waal hebben ze in 2017 behaald. Met een 4: in de kantine, links achter de bar hangt daar een foto van, een gedenkwaardig moment.
Een ander mooi moment was het winnen van de Lingebokaal in Leerdam. Die overwinning kwam best onverwacht. En het transporteren van de hoofdprijs, een enorme Leerdammer kaas van 12 kilo, was hilarisch.

Training
Annemarie en Carin proberen iedere dag te sporten.  Ze roeien 4 tot 5 keer per week en verder fietsen en ergometeren ze regelmatig. Drie keer per week roeien ze samen in een 2. En een keer per week met de Dames 1 in een 4. In de boot zijn ze altijd uiterst serieus en praten niet of nauwelijks. Sinds een paar maanden sluiten ze hun roeitraining af met een frisse duik vanaf het vlot. Eenmaal per paar maanden worden ze gecoacht door Gerard de Roos, Olympisch coach en heel goed. Hij geeft ze aandachtspunten waar ze dan samen aan werken. En dat gaat om nuances. Verbeterpunten blijf je hebben, hoe goed en lang je ook roeit. Voor Annemarie is dat rustiger wegzetten en Carin moet proberen de rug niet te snel mee te nemen. Op finishfoto’s zie je soms dat Carin de benen nog niet plat heeft en Annemarie wel. Volgens Annemarie heeft iedereen heeft wel een standaardfout, vanaf het begin, wat altijd een aandachtspunt blijft. 

Wedstrijdboten
In de begintijd had RV de Waal nog geen geschikte boten voor wedstrijden. Met de Dames 1 hebben ze toen als ploeg de Verbeia voorgefinancierd. Deels sponsoring, deels lening. Hij is nu bijna afbetaald en eigendom van de club.
Annemarie en Carin zijn de laatste jaren steeds meer samen in een 2 gaan roeien. Aanvankelijk trainden ze in de Rattus en huurden ze boten voor wedstrijden. Altijd spannend wat je dan weer krijgt. Soms pakt het goed uit, soms minder.
Gelukkig kwam in 2019, net voor corona, de De Lago Mio, waarmee ze ook wedstijden konden roeien. Recent hebben ze samen met 3 andere dames een heel mooie, vrij nieuwe dubbel 2 wedstrijdboot gekocht, de Leve. Deze wordt verdeeld over een periode van vijf jaar aan RV de Waal geschonken. 

lingebokaal

De wedstrijd
Vooraf wordt de route zorgvuldig bestudeerd, zodat ze weten waar ze bochten en bruggen en dergelijke kunnen verwachten. In een wedstrijd zijn deelnemers, die de route al heel vaak geroeid hebben, dus wel in het voordeel. 
Technisch roeien blijft erg belangrijk, je kop niet verliezen. Je moet een ritme hebben, een gelijkmatig doorgaand ritme. Carin is de rustigste van de twee, de planner bij de start. Ze zit op slag en bepaalt het ritme. Annemarie zit op boeg en moet omkijken en koersen en heeft daar de rust voor nodig die Carin geeft. Kijken is lastig en natuurlijk erg belangrijk bij het passeren van andere deelnemers en bij bruggen. Als oplopende ploeg heb je voorrang en Annemarie en Carin verkeren in de gelukkig omstandigheid dat ze vaak oplopende ploeg zijn. Maar juist dan is goed koers houden essentieel. 

Op 30 april aanstaande doen Carin en Annemarie mee met de Oude IJssel Race. En gaan ze voor hun 11de blik samen in een 2. Succes!

 

 

 

Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Activiteiten

MEI
26
Spaarne Lenterace (tijdrace)

Roei-activiteiten | Haarlem

Tijdrace voor ervaren roeiers over 4500 meter op t Spaarne Opgeven via het wedstrijdformulier

MEI
28
Ploegsnuffelen

Roei-activiteiten | 19:30 - 21:30 | Spiegelwaal

Hoe fijn zou het zijn dat je als (beginnende) roeier bij RV de Waal eens zou kunnen ervaren hoe h...

JUN
1
Examens - ik ben klaar voor een examen

Roei-activiteiten | Spiegelwaal

Geeft je coach aan dat je klaar bent voor een roeivaardigheids- of stuur examen of heb je zo hard...

JUN
1
Skiffen 1a

Roei-activiteiten | Spiegelwaal - RV de Waal

Roei je ongeveer een jaar in C-materiaal en wil je een stapje verder. Ook deze zomer willen we me...

Roeikleding

thumb3-rv-de-waal3

Officiële wedstrijdkleding van R.V. de Waal kan besteld worden via onderstaande link:

roeigoed.nl