Prachtige gastroeitocht bij ARV de Ank te Doetinchem

Geplaatst op 03-05-2022  -  Categorie: Publiek nieuws

molen-langs-de-route-vroege-vogels

Al maanden geleden hadden we de datum, zaterdag 23 april, vastgelegd voor een toertocht. Iedereen zou zijn agenda vrijhouden. Maar als de datum in zicht komt, vallen de eersten door overrulende zaken af en corona zorgt ook nog voor een (bijna twee) buiten-de-boot-vallers. Maar gelukkig was een roeiende huisgenoot bereid in te vallen. Deze zaterdag bleek een gouden greep, want we hadden niet op de door de Trajanus Regatta bezette Spiegelwaal kunnen roeien.

Geluk, zoals ook met het weer - best wat wind maar zonnig genoeg.

Vanaf 12 uur aanmelden op het mooie terrein van de kleine Achterhoekse Roei Vereniging de Ank, want tot die tijd mogen ‘eigen roeiers eerst’. Een hartelijke ontvangst door de onkruid wiedende Nico Hoogland viel ons ten deel toen we ons op tijd op het terrein begaven. De moderne kleedkamers worden gedeeld met de andere watersportverenigingen (WSV de Ank). Een mooi terras en een prachtige kantine werden even later het decor van ons introductiepraatje bij de koffie. Doesburg was ons doel, de richting op waarvoor geen schutting (van sluis) nodig is. Op naar de enige echte mosterdsoep.

De Fuut mochten we gebruiken, een prachte C4x+ van de wereldberoemde Wiersmawerf (eenzelfde boot als onze Nero). Te water laten met een metalen, verrijdbare stellage vanaf een in het water lopende helling; best wel handig. Alles inladen, inclusief de riemen, roeispaan en landhaak. Laatste instructies van Nico en gaan met die Wiersma. De eerste meters extra voorzichtig met al die ogen op ons gericht. Dan oppassen op de Oude IJssel, maar er is weinig verkeer. Direct maar even oefenen. Slippend aanleggen, hoe doe je dat ook alweer? En wat is ‘vallen’? Na enkele sessies was iedereen weer helemaal bij.

En de eerste lage brug was in aantocht, dus vlak ervoor ‘tien vol uit de benen’ en vallen maar. Eitje! Laag Keppel, kasteel Keppel (ooit belegerd door Bommen Berend, waar ken ik die naam van?), jachthaven Bommen Berend, Hoog Keppel, dan een hele tijd niks en dan de Martini-kerktoren in zicht. Het laatste stukje voor ons einddoel begint met stevige tegenwind. Maar na noeste arbeid komt de Jachthaven Doesburg in zicht. Even een belletje met de havenmeester en we zijn welkom. Aanmeren, slippend aanleggen. De boot met landvasten zekeren, waardevolle spullen uit de boot, wandelend naar het stadscentrum en 15 minuten rustig genieten van de schoonheid van een middeleeuws stadje; daar gaan we zeker nog eens naar toe! Terras gespot met vrije tafel.

En ja, Doesburgse mosterdsoep op de menukaart: hebbes! Driedubbel genieten: zon, prachtige omgeving en je roeimaten om je heen; wat wil je nog meer?  Na een uurtje rust toch maar terug naar de boot. Maria (Laurent) zal ons op de Ank weer binnenhalen. Terugvaren is altijd weer anders. Alles loopt op golfjes. We zijn, ondanks de tegenwind weer in anderhalf uur terug in Doetinchem waar Maria ons al van de kant toezwaait. Boot weer uit het water, boot schoonmaken (inclusief sliders) en weer in de mooie loods rijden. Tied vuer ‘n biertjen; we bunt wel in dn Achterhoek. We danken Maria en kijken terug op een zeer geslaagd, rustig en vrij gemakkelijk toertochtje (11,5 km enkeltje) met veel te zien onderweg. Doen we nog wel een keer. Dank Nico, Maria en ARV de Ank en tot ziens!

Hans Jansen, namens team Vroege Vogels

 

team-vroege-vogels

Team vroege vogels bij terugkomst op ARV de Ank (v.l.n.r. Hans Jansen, Nico Bouwman, Annet van den Dries, René de Groot en invaller Reinilde de Groot)

 

Aanvullende informatie:

RVdW heeft een commissie toerroeien die gedurende het jaar diverse toertochten en activiteiten organiseert. Schrijf je daarvoor eens in. Als je als team ruime roeiervaring hebt (1,5 tot 2 jaar, liefst met Sturen2 of Sturen Nero) of je al eens aan een georganiseerde toertocht hebt meegedaan, kun je ook als ploeg zelf bij andere verenigingen aanvragen of je een boot mag ‘huren’ om op de omliggende wateren te toeren. Zoals bij ARV de Ank (Doetinchem), RV ’t Diep (Tuk, Steenwijk, Weerribben) en vele anderen. Kijk voor meer info op Toerroeien. Vraag je coach of een andere ervaren roeier anders om advies en om de ‘toertrucjes’ eens te komen oefenen. Last but not least, meld ook even bij de commissie toerroeien waar en wanneer je gaat toerroeien voor het overzicht en het delen van jullie ervaringen. 

 

 

Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Activiteiten

APR
21
Akkersloot Alkmaar Race (tijdrace)

Roei-activiteiten | Alkmaar

Tijdrace over 4000 meter voor ervaren en minder ervaren roeiers (naast glad ook C4en) Opgeven v...

APR
28
Mosterdtocht Doetinchem (toertocht)

Roei-activiteiten | 09:00 - 16:00 | ARV deAnk

Op zondag 28 april organiseert RV de Ank hun jaarlijkse Mosterdtocht. Men roeit van Doetinchem na...

MEI
1
Examens - ik ben klaar voor een examen

Roei-activiteiten | Spiegelwaal

Geeft je coach aan dat je klaar bent voor een roeivaardigheids- of stuur examen of heb je zo hard...

MEI
1
Skiffen 1a

Roei-activiteiten | Spiegelwaal - RV de Waal

Roei je ongeveer een jaar in C-materiaal en wil je een stapje verder. Ook deze zomer willen we me...

Roeikleding

thumb3-rv-de-waal3

Officiële wedstrijdkleding van R.V. de Waal kan besteld worden via onderstaande link:

roeigoed.nl