RijnIJssel Marathon 2022

Geplaatst op 24-06-2022  -  Categorie: Publiek nieuws

Zondag 12 juni 2022 is de 10e RijnIJssel marathon gehouden. De route van de marathon is heel overzichtelijk: een enkele reis van 69 km van Wageningen naar Zutphen over de Rijn en de IJssel. Toch vraagt die overzichtelijke route wel de nodige aandacht.

Roeivereniging VADA uit Wageningen en ISALA uit Zutphen organiseren samen de marathon. Drie volgboten van de verenigingen en een boot van Rijkswaterstaat varen de hele route mee om de veiligheid op de rivieren te waarborgen.

De veiligheid staat namelijk hoog in het vaandel. Tijdens de briefing bij de start benadrukte de organisatie dan ook dat de marathon geen wedstijd is en instructies van de begeleiders altijd moeten worden gevolgd. Die instructies waren nodig om bijvoorbeeld goed door het sluiscomplex bij Driel te varen, veilig vanaf de Rijn in een onoverzichtelijke bocht de IJssel op te roeien en binnenvaartschepen te passeren.

Gezien de nadruk op veiligheid ontstond bij ons in de boot het idee om een soort ‘uit-shirt’ van RV De Waal te ontwerpen met fluorkleuren voor evenementen op open water. Rood en zwart zijn namelijk veel minder zichtbaar dan de fluorescerende kleuren die de organisatie voorschreef.

Als ploeg hebben we de marathon integraal geroeid in een C4. Anders dan in een estafette vorm, roei je de afstand met één ploeg en wissel je met elkaar van positie. Afwisselend stuur je, ben je slag of boeg, of heb je positie 2 of 3. Wij hadden de totale afstand opgeknipt in etappes van gemiddeld 7 kilometer. Iedere 7 kilometer wisselden de roeiers van positie.

De organisatie had op de route een aantal veilige wisselplaatsen aangewezen. Bijvoorbeeld bij Roeivereniging Jason in Arnhem konden we aan hun vlot wisselen. Bij Giesbeek stapten we simpelweg aan de waterkant uit de boot in het water. Ook hebben we al dobberend op de rivier gewisseld in de boot. Dat vraagt wel concentratie en balans. Maar ook hier geldt; oefening baart kunst!

De RijnIJssel marathon is een bijzondere tocht. Roeien op de twee grote rivieren laat je kennis maken met verschillende vaartuigen. Van grote binnenvaartschepen tot plezierbootjes. Eén ding is zeker; de grootte van de boot zegt niet over de golven die kunt verwachten. #levehethoosblik!

Doe je volgend jaar mee met de RijnIJssel marathon dan ga je ook ervaren dat de stroming sterk is op de IJssel. Op sommige momenten roeiden we ongekend snel!

Bij aankomst in Zutphen bij Isala was er voor ons een leuke verrassing. Als ploeg van RV De Waal mochten we de RijnIJssel wisselbokaal in ontvangst nemen. Die bokaal is bedoeld voor een vereniging van wie nog niet eerder een ploeg heeft meegedaan. De wisselbokaal is het boek 'De IJssel'. Het is de bedoeling dat we een boodschap schrijven in het boek. Net als onze voorgangers. 

En voor volgend jaar ligt er voor ons als RV De Waal roeiers een mooie opdracht om de wisselbokaal terug te brengen naar Zutphen.

Wij, Bart, Jeroen, Marcel, Stijn en Jeaninne, zeggen doen! Deze marathon is de moeite waard. 

 

 

Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Activiteiten

APR
21
Akkersloot Alkmaar Race (tijdrace)

Roei-activiteiten | Alkmaar

Tijdrace over 4000 meter voor ervaren en minder ervaren roeiers (naast glad ook C4en) Opgeven v...

APR
28
Mosterdtocht Doetinchem (toertocht)

Roei-activiteiten | 09:00 - 16:00 | ARV deAnk

Op zondag 28 april organiseert RV de Ank hun jaarlijkse Mosterdtocht. Men roeit van Doetinchem na...

MEI
1
Examens - ik ben klaar voor een examen

Roei-activiteiten | Spiegelwaal

Geeft je coach aan dat je klaar bent voor een roeivaardigheids- of stuur examen of heb je zo hard...

MEI
1
Skiffen 1a

Roei-activiteiten | Spiegelwaal - RV de Waal

Roei je ongeveer een jaar in C-materiaal en wil je een stapje verder. Ook deze zomer willen we me...

Roeikleding

thumb3-rv-de-waal3

Officiële wedstrijdkleding van R.V. de Waal kan besteld worden via onderstaande link:

roeigoed.nl