Verslag: de RIC Midwintermarathon - niet voor watjes

Geplaatst op 24-12-2019  -  Categorie: Publiek nieuws

Op zaterdag 21 december hebben 3 teams met marathonroei(st)ers van RV de Waal hun winterstop doorbroken met de RIC Midwintermarathon, een schitterende tocht van ruim 30 kilometer door het landelijke landschap en de kleine riviertjes rond Amsterdam, om af te sluiten met ruim 20 kilometer door de Amsterdamse grachten (totaal 54 km). De tocht wordt elk jaar geroeid in meestal barre omstandigheden en nog wel op de kortste dag van het jaar.

Door de stevige wind (windkracht 4 tegen) en veel regen was deze tocht inderdaad “niet voor watjes”; Wat hebben we afgezien… Van de andere kant hadden we niets te klagen, voor hetzelfde geld hadden we natte sneeuw en vrieskou gehad, ’t heet tenslotte niet voor niets de midwintermarathon…

Vanuit RV de Waal roeide een ervaren damesploeg in een gestuurde C3 mee in het prestatieveld. Daarnaast hadden we nog een mannen- en mixteam die in een C4x+ startten in het wedstrijdveld. Maar de wedstrijd betreft; na ongeveer een uurtje roeien vielen onze wedstrijdambities al aan duigen, toen we kansloos voorbij werden gevaren door twee C4’s die met een moordend tempo op weg waren naar de snelste tijd; (54 km in 3 uur en 45 minuten!) Toch zat de stemming er bij ons nog goed in en ondanks de flinke tegenwind hebben we genoten van een prachtige tocht over de Gein. Bij Abcoude was er een smalle doorgang met een belachelijk lage brug, maar met wat geklungel hebben we deze hindernis uiteindelijk toch “in stijl” genomen. Dit in tegenstelling tot een andere ploeg die even verderop in het riet vast zat en voor nogal wat vertraging zorgde. Gelukkig was op dit stuk de tijdwaarneming stilgezet, zodat ze heel relaxed en zonder opgejaagd te worden door andere teams, hun tocht konden voortzetten. Vervolgens via het Abcoudermeer, dat na de Friese meren van de ESRM niet veel voorstelt, verder geroeid richting de Amstel. Ondertussen was het gaan regenen, dus om ons heen waren de vrolijke roeipakjes in clubkleuren nu allemaal afgedekt met sombere regenkleding. De afstand en de kou begonnen er nu wel in te hakken!

midwintermarathon-kaart-ric

Na 30 km kwamen we weer bij RIC en aangezien we ons doel ondertussen hadden bijgesteld naar “op tijd binnenkomen” besloten we een plaspauze in te lassen en rustig wat te eten. Bij het uitstappen merkten we pas hoe de kou en de inspanning alle energie uit ons lijf had getrokken. Toch wisten we de moed erin te houden: “Nu komt het stuk waar we naar hebben uitgekeken; de zegetocht door de Amsterdamse grachten” en “Tussen de huizen heb je geen last van wind.” Pijnlijk hoe een mens zich soms kan vergissen!

Na vertrek nog even flink warm geroeid op de Amstel en toen volgde een werkelijk geweldige route door de binnenstad. We roeiden over het IJ, langs het scheepvaartmuseum, Nemo, Artis, over de Keizergracht, de Brouwersgracht, langs het Olympisch Stadion, onder tientallen bruggen door, echt een belevenis… Ondanks de drukte en alle rondvaartboten fantastisch en leuk, totdat we de smalle grachten uit draaiden en vervolgens nog 12 km rechttoe rechtaan vol tegen de wind in moesten beuken richting de Amstel. We hebben niet vaak zo afgezien als tijdens deze kilometers…We hebben een aantal ploeggenoten van muiterij moeten afhouden en als Brugman op ze ingepraat om alsjeblieft door te roeien tot aan de streep. Uiteindelijk toch doorgezet met z’n allen en toen we de Amstel op draaiden hebben we er zelfs nog een flinke eindsprint uitgeperst om in stijl te finishen bij RIC, luid aangemoedigd door de damesploeg van RV de Waal!  Hier stonden de vlothonden van RIC al klaar om ons uit de boot te hijsen en op te warmen met warme chocolademelk en een borrel. Onze eindtijd 4 uur en 58 minuten, een prestatie om trots op te zijn!

Daarna een lekkere warme douche, droge kleren aan en een heerlijke, welverdiende maaltijd in het clubhuis van RIC. We willen dan ook de organisatie hartelijk bedanken voor een intensieve, maar super mooie dag, die we voor geen goud hadden willen missen. Een waardige afsluiting van een waanzinnig roei-jaar! Op naar 2020!

Michiel van Zoest

 

 

Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Activiteiten

JUL
15
Skiffen 1a (INSCHRIJFLIJST)

Roei-activiteiten | Spiegelwaal - RV de Waal

Roei je ongeveer een jaar in C-materiaal en wil je een stapje verder. Ook deze zomer willen we me...

JUL
15
skiffen 1b (INSCHRIJFLIJST)

Roei-activiteiten | Spiegelwaal - RV de Waal

Heb je een jaar of meer ervaring met roeien in een C1 (skiff 1a) en wil je de stap maken naar ski...

JUL
16
4daagse roeien

Roei-activiteiten | 06:00 - 08:30 | Spiegelwaal

Op dinsdag wandelen de 4daagse lopers over de Waalbrug en langs de dijk. Mooi moment om ze met...

AUG
1
Examens - ik ben klaar voor een examen (INSCHRIJVING)

Roei-activiteiten | Spiegelwaal

Geeft je coach aan dat je klaar bent voor een roeivaardigheids- of stuur examen of heb je zo ...

Roeikleding

thumb3-rv-de-waal3

Officiële wedstrijdkleding van R.V. de Waal kan besteld worden via onderstaande link:

roeigoed.nl